De gezonde werkvloer Helmond DrinkWater! Gezonde basisschool Gezonde Baby & Peuter Gezonde middelbare school Gezonde sportkantine Eet groente en fruit! Gezond ontbijt! Sport & Bewegen Gezonde
wijk

Eten is weten

Publicatiedatum: 28-09-2015
Geschreven door Jan van de Heijden

Wereldwijd gaan 1 miljard mensen dagelijks met honger naar bed, daar tegenover staan 1,5 miljard mensen met obesitas. Ik schrik nog altijd van die cijfers. Vooral als ik zie dat overgewicht en obesitas niet alleen problemen van ‘de grote mensen’ wereld zijn. Helaas zie ik steeds meer jongeren kampen met overgewicht. Een zorgelijke ontwikkeling. Overgewicht is slecht voor de gezondheid en het welzijn van onze jeugd. 

Eten is weten
Wij hebben een doel: de Helmondse jeugd moet in 2017 gezonder zijn dan nu. Dat gaan we niet bereiken door ze projecten voor te schotelen in de vorm van geprinte A4-tjes met daarop een opdracht. Wil je de jeugd leren wat gezond is, dan is het van belang dat we gezond eten zichtbaar maken en de jeugd het laten ervaren. Een voorbeeld? Ga met kinderen naar de groenteboer. Laat ze gezonde groenten en fruit proeven. Actief voorlichten met de smaak. Ga aan de slag met gezonde voeding, leer ze een gezonde maaltijd maken. Help ze het zelf te doen, het is leuker én leerzamer.

Bewust kiezen
Kinderen moeten weten dat gezond eten lekker is en het eigen keuze is. Maak ze bewust dat er meer te kiezen is dan snacks en een vette hap. Het is in mijn ogen de manier om jongeren richting een gezondere levensstijl te helpen. We gaan ze niet voorschrijven en zeggen wat ze moeten doen, maar helpen ze het zelf te doen.

Een boodschap
Om te zorgen dat we onze ideeën tussen de oren van de Helmondse kinderen krijgen, hebben we een stevige samenwerking opgezet. Een brede coalitie met onder meer scholen, bedrijven, onderzoeks-, gezondheids- en welzijnsorganisaties. Partijen die ons ‘supporteren’ en helpen ons doel te bereiken. De kracht van onze aanpak is het feit dat we met één stem spreken. Zo kunnen we één duidelijke boodschap naar buiten brengen en hebben we voldoende slagkracht om daadwerkelijk een verandering te bewerkstelligen. Samen gaan wij op weg naar een gezonde toekomst voor de Helmondse jeugd in 2017. U doet toch ook mee?

Jan van der Heijden
Voorzitter, voorzitter College van Bestuur QliQ Primair Onderwijs
Voorzitter Stichting Jong Helmond Lekker Gezond

Deel dit bericht

Overige berichten

Het gaat goed met veel jongeren in Helmond.
Op eigen kracht naar een gezonde toekomst
Jeugd, Onderwijs en Gezondheid
Kok op school!
Water!

Laat zien dat je meedoet