De gezonde werkvloer Helmond DrinkWater! Gezonde basisschool Gezonde Baby & Peuter Gezonde middelbare school Gezonde sportkantine Eet groente en fruit! Gezond ontbijt! Sport & Bewegen Gezonde
wijk

Hoeveel en hoe vaak per week eten kinderen van 0-4 jaar groente?

Publicatiedatum: 03-11-2017

Binnen Jong Helmond Lekker Gezond zijn we altijd nieuwsgierig naar het gedrag van volwassenen en kinderen omtrent hun leefstijl. Dit keer hebben we een meting gedaan naar de groenteconsumptie bij 0-4 jarigen waar 205 ouders aan hebben meegedaan. Ouders van kinderen die op het kinderdagverblijf of peuterspeelzaal zitten of bij het consultatiebureau kwamen, hebben een korte vragenlijst over groente eten ingevuld met de volgende resultaten:

Ouders die zelf vaak groente eten, bieden groente ook vaker aan hun kind aan.

Ouders die 3 of meer dagen per week groente eten, bieden het ook meer dagen per week aan hun kind aan. Van de ouders die zelf maar 1-2 dagen per week groente eten, biedt ruim de helft het ook maar 1-2 dagen per week aan hun kinderen aan. De rest van deze laatste groep ouders biedt hun kind wel meer dagen per week groente aan.
 

Kind krijgt groente vooral bij avondeten en als tussendoortje ‘s middags

Meer dan 90 procent van de kinderen krijgt groente aangeboden tijdens het avondeten. Ook als tussendoortje in de middag is groente populair: meer dan de helft van de kinderen krijgt op dat moment wel eens groente aangeboden. Een vijfde van de ouders biedt groente aan als tussendoortje in de ochtend en/of tijdens de lunch. Tijdens het ontbijt en als tussendoortje in de avond worden vrijwel geen groente gegeten.
 

Kinderen van ouders die bepalen of kind groente eet, krijgen vaker groente aangeboden

Meer dan de helft van de ouders bepaalt zelf of hun kind groente eet. Daarnaast bepaalt bijna de helft van de ouders samen of afwisselend met hun kind of het groente eet. Slechts 2% van de kinderen bepaalt zelf of het groente eet.
In de groep kinderen van wie de ouders bepalen of zij groenten eten, zijn meer kinderen die 6-7 dagen per week groente eten dan in de groep ouders van
wie de kinderen dat zelf bepalen of dat samen met hun ouder bepalen.
 

Kinderen die frequenter water drinken, krijgen ook vaker per week groente aangeboden

Bijna drie kwart van de kinderen die 6-7 dagen per week water drinkt, krijgt ook 6-7 dagen per week groente aangeboden. Kinderen die minder dagen per week water drinken, krijgen gemiddeld ook iets minder vaak groente aangeboden.

Overige berichten

Eerste gezonde speeltuinkantine van NL!
Voor de Buurt
Een gezondheidsplein op de Heistraat Braderie
Extra avondlessen in de Beweegtuin
Tennisvereniging Carolus krijgt Goud
Luister naar wat de Healthy Sisters te vertellen hebben over de campagne Ik loop op water 
Krachten bundelen met JIBB
Uitreiking certificaat ‘gezonde speeltuinkantine’ Leonardus speeltuin
Kinderkookcafé 2018 bs. Silvester-Bernadette en bs. De Goede Herder

Laat zien dat je meedoet