De gezonde werkvloer Helmond DrinkWater! Gezonde basisschool Gezonde Baby & Peuter Gezonde middelbare school Gezonde sportkantine Eet groente en fruit! Gezond ontbijt! Sport & Bewegen Gezonde
wijk

Eerste editie Helmondse kidskookcaféwedstrijd groot succes

Publicatiedatum: 01-11-2016

In de week van 12 tot en met 25 oktober vond de Dutch Agri Food Week plaats. Een landelijke week die geheel in het thema stond van gezondheid en gezonde voeding. Tijdens deze week organiseerden Food Tech Brainport in samenwerking met gemeente Helmond en stichting Jong Helmond Lekker Gezond de eerste editie van de Kidskookcaféwedstrijd. Giulia Catalini en Jade Claassen van basisschool Silvester-Bernadette wonnen de Helmondse wedstrijd en stonden op 19 oktober in Amsterdam in de landelijke Kidskookbattle finale waar zij helaas net naast de titel grepen.

Kidskookcaféwedstrijd Helmond 
Uit de aanmeldingen is gebleken dat Helmond barst van de onontdekte kleine kooktalenten. In totaal hadden 20 duo’s uit groep 7 en 8 van Helmondse basisscholen zich aangemeld voor deelname aan de Helmondse wedstrijd. Een selectie van 5 duo’s ging uiteindelijk door naar de stedelijke wedstrijd op 13 oktober in wijkcentrum de WestWijzer. De gerechten werden beoordeeld door een vakkundige jury bestaande uit tv- en chefkok Mounir Toub, Boris Hofland kok in het Elkerliek Ziekenhuis en wethouder Margreet de Leeuw. De kinderen werden tijdens het koken begeleid door chefkok Sven van de Looveren van Restaurant De Raymaert. Giulia en Jade kwamen met hun menu als winnaar uit de bus. Naast dat zij in de landelijke finale stonden komt Mounir Toub ook nog samen met hen thuis koken. De tweede plaats van de Helmondse finale ging naar Isabelle van de Brug & Luus van der Elst  van basisschool Wilhelmina.  Zij gaan samen een gezonde lunch maken in de Cacaofabriek onder begeleiding van een kok. Wesley Hommes & Jurre Wannemakers van Mondomijn gingen met de derde prijs naar huis en kregen beiden een gesigneerd exemplaar van het kookboek ‘mijn Arabische keuken’ van Mounir Toub.

Kidskookbattle Amsterdam 
Uiteindelijk kwamen alle regionale winnaars samen op 19 oktober in De Hallen in Amsterdam waar de landelijke wedstrijd plaatsvond van Allerhande. In een uur tijd moesten de kinderen hun hoofdgerecht maken welke door een vakjury beoordeeld werd op onder andere smaak, presentatie en samenwerking. Giulia en Jade kregen op hun gerecht, aardappelen uit de oven met een caprese salade en scampi, lovende reacties. Vooral het zelf schoonmaken van de vis kon rekenen op veel bewondering van de jury. Na een spannende finale grepen de dames echter helaas net naast de landelijke titel.

Gezonde voeding 
Reden waarom de regionale en landelijke wedstrijd wordt georganiseerd is dat kinderen het leuk en spannend vinden om mee te mogen helpen in de keuken. Daarnaast vergroot het zelf leren maken van gerechten hun zelfvertrouwen en wekt het hun nieuwsgierigheid naar nieuwe smaken. Ook zijn zij geneigd om eerder van alles te proeven wanneer kinderen zien wat er gebeurt met ingrediënten wanneer deze gekookt, gebakken of gebraden worden. Door kennis op te doen over voedsel leidt dit uiteindelijk tot meer willen en durven eten!

In Helmond worden door de stichting Jong Helmond Lekker Gezond buiten deze wedstrijd om al kidskookcafés georganiseerd. Dit om kinderen te stimuleren om creatief bezig te zijn en zich bewust te worden van wat ze bereiden en eten. Zo is er al een aantal schooljaren een kidskookcafé voor leerlingen van basisschool de Westwijzer en gaat er na de kerstvakantie een kidskookcafé van start in de Binnenstad, Helmond-Oost en Helmond-Noord. Kinderen maken hier kennis met verschillende kookmethodes, -materialen en leren waar ingrediënten vandaan komen. Deze kidskookcafés worden georganiseerd voor Helmondse basisscholen met de titel ‘Gezonde School’. 

Impressie eerste editie Helmondse Kidskookcaféwedstrijd 2016

JIBB en JHLG samen verder als Jibb+
Aftrap campagne 'Groente eten, dat mag de hele dag!'
Dubbelinterview met Chaib en Youssra
Aandacht voor laaggeletterdheid in de gezonde speeltuinkantine
Gezonde school
Voor de Buurt: Beachvolleybaltoernooi
Kookworkshops brengen gezond eten dichterbij
OEC Korfbal aan de slag met Team:Fit
Derde editie Kidskookcaféwedstrijd

Laat zien dat je meedoet