De gezonde werkvloer Helmond DrinkWater! Gezonde basisschool Gezonde Baby & Peuter Gezonde middelbare school Gezonde sportkantine Eet groente en fruit! Gezond ontbijt! Sport & Bewegen Gezonde
wijk

Onze omgeving heeft invloed op ons eetgedrag

Publicatiedatum: 03-07-2017

Dagelijks worden we op heel veel plekken geconfronteerd met een, meestal ongezond, aanbod van eten en drinken. Het is niet gemakkelijk om telkens de verleiding te weerstaan. We maken onze keuzes ook meestal niet heel bewust. Daarom kan het helpen om de omgeving zodanig te veranderen, dat juist de gezondere keuze gestimuleerd wordt.

We leven in een obesogene omgeving. Daarmee wordt bedoeld dat onze omgeving ons uitnodigt om te veel te eten en te weinig te bewegen. Zo worden we makkelijk te zwaar. Dagelijks maken we ongeveer 200 voedselkeuzes. Heel vaak gebeurt dat impulsief of uit gewoonte. We hebben onvoldoende zelfcontrole om prikkels uit onze omgeving te negeren.

Mensen zijn dus het best geholpen met zachte duwtjes in de rug in de richting van een gezonder gedrag. In het Engels wordt dit “nudging” genoemd. Kleine veranderingen in de omgeving helpen al, zoals meer gezond aanbod, kleinere porties, aantrekkelijke presentatie, gebruiksgemak. U leest meer over de invloed van de omgeving op deze website of download de factsheet van het voedingscentrum.

Voor advies of ondersteuning bij het inrichten van een gezondere sport- of speeltuinkantine:

Mieke van Paassen, projectleider
m.van.paassen@ggdbzo.nl
088 0031 447

JIBB en JHLG samen verder als Jibb+
Aftrap campagne 'Groente eten, dat mag de hele dag!'
Dubbelinterview met Chaib en Youssra
Aandacht voor laaggeletterdheid in de gezonde speeltuinkantine
Gezonde school
Voor de Buurt: Beachvolleybaltoernooi
Kookworkshops brengen gezond eten dichterbij
OEC Korfbal aan de slag met Team:Fit
Derde editie Kidskookcaféwedstrijd

Laat zien dat je meedoet