De gezonde werkvloer Helmond DrinkWater! Gezonde basisschool Gezonde Baby & Peuter Gezonde middelbare school Gezonde sportkantine Eet groente en fruit! Gezond ontbijt! Sport & Bewegen Gezonde
wijk

Praktijkschool Helmond pakt goud

Publicatiedatum: 18-09-2018

Ze gingen voor de zilveren schaal en kregen goud: de ‘Smikkel Store’ van Praktijkschool Helmond is sinds kort een Gezonde Schoolkantine. De onderscheiding van het nationale Voedingscentrum is de kroon op het werk van docenten én leerlingen.

Een gezonde uitstraling en een gezonder aanbod staan centraal in een gezonde schoolkantine. “Een gezonde lunch is voor iedereen belangrijk”, vertelt Sandra Bexkens. Ze is verantwoordelijk voor de interne stages op de Praktijkschool en dus ook voor die van de kantine. “We zagen dat het voor veel leerlingen helemaal niet vanzelfsprekend was om genoeg gezonde voeding te eten in de pauze. Met onze aanpak willen we ze laten zien dat iets lekkers helemaal niet ongezond hoeft te zijn. En het werkt: aan het eind van de dag hebben we nooit veel eten over.”

Leerlingen spelen een belangrijke rol
De schoolkantine van de Praktijkschool Helmond heeft meer functies dan alleen het voeden van hongerige scholieren. Sandra:  “Zonder onze leerlingen kunnen we de Smikkel Store niet draaien. Ze helpen mee met de verkoop, met voorraadbeheer, met het schoonmaken… Voor hen een veilige en plezierige vorm om werkervaring op te doen, maar belangrijker vind ik dat het bijdraagt aan meer zelfvertrouwen en sterkere sociale vaardigheden. Je ziet de leerlingen groeien; voor mij is dit het leukste werk dat ik ooit heb gedaan.” Dilara (16), Abdullahi (16) en Patryk (17) zijn ondertussen volop aan het werk. Dilara: “Ik begin elke dag mijn eerste les hier, in de kantine. Ik kan me geen leuker begin van de dag indenken!”

Assortiment en keuzes
Naast Sandra droegen ook haar collega’s Arjen Snoeijen, Marco Corstiaans en Marscha Brouwers bij aan het behalen van het succes. Marco en Marscha zijn docenten Consumptieve Technieken. Marscha: “We hebben ons eigen restaurant, waar mensen uit omliggende wijken komen eten en waar onze leerlingen serveren en helpen in de keuken. Maar de schoolkantine is net zo’n mooie plek  om iets te leren over gezond en lekker eten en drinken. Voor de Gezonde Kantine is niet alleen het assortiment belangrijk. De onderscheiding hangt ook af van keuzes die je maakt. Welk voedsel ligt bijvoorbeeld het meest in het oog? Hoe bieden we gezond eten aan en wat doen we aan bewustwording? We hadden het al jaren goed voor elkaar en wilden nu wel eens zo’n zilveren schaal. De aanvraag werd kennelijk gewaardeerd: we kregen goud!” Sandra knikt en wijst naar een leeg plekje aan de muur, naast de toonbank. “Daar komt ie te hangen. We zijn er trots op!”

Deel dit bericht

Overige berichten

Aftrap campagne 'Groente eten, dat mag de hele dag!'
Helmond host city nationale sportweek 2018
Inschrijven Nationaal Schoolontbijt
Burgemeestersontbijt 7 november
Oktober Groentemaand
Jan van Brabant behaalt predicaat Gezonde school
Derde editie Kidskookcaféwedstrijd
OEC Korfbal aan de slag met Team:Fit
Kookworkshops brengen gezond eten dichterbij

Laat zien dat je meedoet